Estratègies per combatre la calor

Tots els articles publicats al bloc de GuiaNupcial i tots els vostres comentaris.

Estratègies per combatre la calor

EntradaAutor: Toni » dv. ago. 27, 2010 4:24 pm

Com deien Los Manolos, a aquesta altures d'agost "fa tanta calor que no em puc moure". Sobreviure a la canícula té els seus trucs, a més d’endollar l'aire condicionat. Unes mínimes mesures de precaució ens evitaran no només passar calor, sinó molts problemes associats a les altes temperatures. No és una broma, cada any la calor provoca morts, especialment entre gent gran i nens, per cops de calor, deshidratació, etc. Així que és qüestió de prendre's l'estiu amb calma i buscar un lloc a la fresca.

Si te n’has anat al Pirineu, ¡felicitats!, Però si no has de saber que els humans som homeoterms, és a dir, tenim una temperatura corporal constant que fluctua com a molt un grau amunt o avall dels 37 graus centígrads. És per això que tant la calor com el fred ens afecten en gran manera, ja que el nostre organisme ha de fer un esforç per mantenir-nos en la temperatura adequada. Per aquest motiu, suem quan fa calor, però també respirem més de pressa, augmenta la circulació cutània, estem desganats i apàtics. En resum, el cos se situa sota mínims. Però no podem deixar-lo astènic, ja que encara que no tingui ganes de "cremar", cal menjar i, sobretot, beure per recuperar tot allò que eliminem amb la suor.

La deshidratació és un dels grans perills de l'estiu, especialment en el cas dels nens i els ancians, però també els adults ens podem deshidratar sense adonar-nos. És més fàcil del que sembla: un parell d'hores d'exercici a la platja sota el sol o un dia atrafegat amunt i avall a la ciutat, entrant i sortint de llocs amb l'aire condicionat al màxim, poden donar-nos un "cop de calor "que ens tombi sense gairebé adonar-nos-en. Un dels primers símptomes de deshidratació és el cansament, però pot arribar a produir mals de cap, marejos i fins i tot pèrdua de coneixement, vòmits, vertigen, etc.

El "cop de calor" a què ens referíem és el més greu dels perills de l'estiu. Es produeix en elevar la temperatura corporal per sobre dels 40ºC i apareix una sensació d'agitació i desorientació, amb la pell calenta i seca, ja que s'ha aturat la transpiració. En aquests casos, cal refredar la persona humitejant la pell o donant-li aire fent una cosa tan senzilla com ventar-la En alguns casos requereix hospitalització. Sense arribar a aquest extrem, el "col.lapse per calor" i la insolació són dos problemes recurrents a l'estiu i, com la deshidratació, produeixen fatiga, mal de cap, nàusees, vòmits, apatia, així com pell pàl•lida, augment de la freqüència cardíaca i hipotensió. A més de refredar amb compreses d'aigua tèbia (no freda), cal estirar a l'afectat i subministrar-li líquids. Un altre problema habitual són les rampes musculars degudes a la pèrdua de minerals causada per la suor. Solen afectar les cames i són molt dolorosos, però es solucionen administrant aigua amb sal (mitja culleradeta per litre) o alguna beguda isotònica.

La mitjana més important per evitar tots aquests mals és beure sovint encara que no tinguem set. Segons els especialistes, quan apareix la sensació de set és que l'organisme ja ha començat a deshidratar-se, de manera que cal beure abans. Però, a més, cal evitar l'exposició al sol durant hores, ja que el cos va escalfant-se de manera gradual fins que no pot més. En sortir a la platja o la muntanya, especialment si tenim previst realitzar exercici físic, convé fer-ho en les hores més fresques del dia i deixar-ho quan ens sentim cansats. De fet, el cos és molt savi i l'apatia que sentim està provocada perquè moderem l'activitat física. Encara que a vegades no podem parar, perquè la vida segueix, sí que és important fer cas a les senyals físiques i prendre-s'ho amb més calma.

Intenta evitar les hores centrals del dia per fer activitats i concentra-les en les primeres hores del matí o, fins i tot, a última de la tarda. Evita també els canvis bruscos de temperatura, especialment en entrar o sortir de llocs amb l'aire condicionat al màxim. A casa no ho posis fort, no es tracta d'anar amb pijama al llit sinó d'estar més frescos que al carrer.


Al cotxe!

Un dels millors invents és l'aire condicionat del cotxe, però no ho resol tot. Si has de fer quilòmetres emporta't sempre una nevera amb aigua i begudes fresques, entrepans, galetes o fruits secs. Encara que tinguis previst parar en el proper Parador Nacional, cada dues hores com a molt és millor aturar-se i fer un mos, beure, estirar les cames, etc. Si surts de matinada, per a esmorzar. Si agafes el cotxe després un dinar o sopar abundant, espera una estona i fes un passeig o fes una mini-migdiada. I no condueixis si has pres alcohol.

No obstant això, no tothom està de vacances i no totes les empreses comprimeixen el seu horari laboral per fer més lleugera l'estació. Tampoc l'aire condicionat està implantat per igual en domicilis i empreses. Una cosa que es fa evident en observar a qui afecten les onades de calor: a les persones d'edat, els lactants, els malalts crònics i els treballadors que realitzen tasques físiques dures, especialment a l'exterior. I és que la tolerància a la calor disminueix amb l'edat, però també s'acarnissa en els més petits que no tenen encara madur el seu sistema de transpiració. També se sap que les dones suporten pitjor la calor que els homes, que suen més, així com que l'embaràs, l'obesitat i la primesa extrema, la diabetis, la insuficiència renal, i les malalties del sistema cardiovascular i de les vies respiratòries redueixen la resistència a la calor. També la ingesta d'alguns medicaments (antihistamínics, antidepressius, barbitúrics, antiparkinsonians, etc.) i el consum d'alcohol poden disminuir la tolerància a les altes temperatures.

Cal intentar adaptar horaris per suportar la calor: aixecar-se més d'hora, anar a dormir més tard i optar per la migdiada al migdia; alleugerir els àpats i evitar els guisats amb salses i molt especiats, utilitzar roba de colors clars que no absorbeixin la radiació solar, de fibres naturals que permetin la transpiració i folgats per permetre que l'aire circuli lliurement al voltant del cos, de manera que s'aconsegueix un efecte refrescant; refrescar el cos sovint amb aigua (dutxes, banys, rentats ...) o amb cosmètics refrescants; evitar les exposicions solars a les hores de major radiació, especialment en casos de risc (nens, ancians, embarassades, etc.); optar per llocs frescos i a l'ombra, en els peus, res com les sandàlies, especialment ara que es pot anar d’executiu amb elles sense cantar massa, i no obligar al cos a realitzar exercicis extrems. Acostuma't a portar l'ampolla d'aigua a la butxaca i beu. Si fas exercici físic has d'obligar-te a beure cada deu minuts. I no et cansis. Pensa que passa ràpid i pren-t'ho amb calma, l'estiu és per gaudir, si pot ser, fresquet.


7 Consells per a no deshidratarte

1 Reconeix quan et falta aigua. Els símptomes de manca d'aigua són: sensació de set, incomoditat, irritabilitat, debilitat, mal de cap, mareig, rampes musculars, nàusees, vòmits. Quan apareix la sensació de set cal beure, perquè de fet ja és tard.

2. Abans de suar, beu. A l'estiu es perd més aigua del compte, de manera que cal beure constantment. Beure més no et farà suar més.

3. Hidrata't durant l'exercici físic. Si fas esport sues més. Si en condicions normals d'exercici físic cal beure entre 200 i 300 ml de líquid cada 10 o 20 minuts, a l'estiu o amb entrenament dur això cal augmentar-ho.

4. Beu després. Després de fer esport també cal beure per recuperar el que s’ha perdut. Millor una beguda que inclogui aigua, sals minerals i hidrats de carboni.

5. Més en llocs humits. La humitat de certes instal.lacions (piscines, gimnasos) o la platja dificulta l'evaporació de la suor, que "cau" a gotes, de manera que el cos es "refreda" amb dificultat. En aquests llocs cal beure en abundància.

6. Afegeix sal. A vegades és convenient afegir una mica de sal a la beguda per recuperar les sals perdudes i evitar rampes. A més, la sal estimula a beure més.

7. Beu més, encara més. Encara que no tinguis sensació de set, et sembli que estàs bé, que no sues massa o que ja has begut fa un moment, no et fiïs dels teus sentits i beu amb regularitat. La deshidratació a l'estiu és freqüent i sovint passa desapercebuda fins que ens trobem malament, pesats, de mal humor o amb migranya sense saber per què. No és el sol, sinó la manca de líquid.



Font: ACPG / Bellesa Activa
No teniu els permisos necessaris per veure els fitxers adjunts d’aquesta entrada.
:: Toni Rufo

:: www.creacions.com ::
Avatar de l’usuari
Toni
Administrador bi-mil·lenari
Administrador bi-mil·lenari
 
Entrades: 4234
Membre des de: dc. abr. 23, 2003 12:23 pm
Ubicació: bcn

Torna a: El Bloc de GuiaNupcial

Qui està connectat

Usuaris navegant en aquest fòrum: No hi ha cap usuari registrat i 67 visitants