Coneix les diferents classificacions dels vins i caves.

Tots els articles publicats al bloc de GuiaNupcial i tots els vostres comentaris.

Coneix les diferents classificacions dels vins i caves.

EntradaAutor: anny » dc. feb. 06, 2008 11:19 am

En una boda no ha de faltar ni el vi ni el cava, ja que tots dos són sinònims de festa. És important conèixer les diferents opcions que el mercat actual ofereix per poder oferir tant un bon vi com un bon cava.

El vi és una beguda que s’obté de la fermentació alcohòlica del suc o most del raïm. El nom del vi es dóna només al líquid resultant obtingut de la fermentació alcohòlica, total o parcial del suc del raïm, sense addició de cap substància.

Hi ha diferents formes de classificar el vi segons:

Classificació dels vins segons el grau d’envelliment
Vi jove (o vi novell): té com a màxim 6 mesos d’envelliment.
Vi de criança: està envellit un mínim 18 mesos en bota i 6 mesos en ampolla.
Vi de reserva: està envellit entre 18 i 24 mesos en bota i entre 6 i 12 mesos en ampolla.
Vi de gran reserva: és el vi més envellit de tots, entre 36 i 42 mesos en bota i entre 12 i 24 mesos en ampolla.

Classificació dels vins segons la quantitat de sucre
Vi sec: té un contingut de sucre inferior a 4 g/l, està elaborat amb una fermentació alcohòlica llarga.
Vi semisec: té un contingut en sucre residual entre 4 i 12 g/l.
Vi semidolç: té un contingut en sucre residual entre 12 i 45 g/l.
Vi dolç: té un contingut residual de més de 45 g/l, s’obté per aturada fermentativa o bé per addició.

Classificació dels vins segons el color
Vi blanc: té un color daurat o ambre, està elaborat per fermentació del most sense pellofa. Dins dels blancs està el blanc de blancs, un vi tranquil blanc o un vi escumós elaborat només amb raïms blancs, el blanc de negres (vi gris), un vi elaborat amb només raïms negres. Vi verd, és un vi blanc elaborat amb raïms encara amb un punt verd, poc madurats, i que presenta un gust àcid i el vi groc, un vi blanc típic de la Borgonya amb un color grogós degut a la oxidació.
Vi rosat: Vi de color rosa o vermell clar elaborat per fermentació de raïms negres i parcialment amb la seva pellofa. El vi Rosé és un vi escumós de color lleugerament rosat. El vi Claret és un vi rosat obtingut per fermentació parcial de raïms blancs i negres.
Vi negre (o roig): és un vi vermellós elaborat per fermentació del most amb la pellofa i les llavors.

Classificació dels vins segons el grau alcohòlic
Vi generós: vi anyenc que té entre 14 i 23º, s’obté per addició d’alcohol al most.
Mistela (vi generós dolç): vi semifermentat que té entre 13 i 18º, s’obté afegint alcohol al most provocant una aturada fermentativa i resultant un gust dolç.
Vi de licor sec: vi de 15º com a mínim que ha modificat el color durant un envelliment prolongat.
Vi ranci: vi generós sec que s’ha envellit amb l’oxidació.
Vi licorós (o vi de licor): vi generós amb un contingut de sucres superior a 50g/l.

Classificació dels vins segons el contingut de gas carbònic

Vi tranquil: no té gas carbònic. De forma genèrica s’acostuma a dir vi a qualsevol vi tranquil.
Vi d’agulla (o vi petillant): és un vi jove amb gas carbònic d’una pressió de 2 a 3 atmosferes.
Vi de perla (o vi perlat): té una pressió de gas carbònic lleugerament superior a la d’un vi d’agulla.
Vi escumós: vi que conté gas carbònic a una pressió entre 3 i 5 atmosferes.
Vi gasificat: vi escumós en què el gas carbònic hi és afegit a pressió en una bota hermètica.
Cava (o vi de cava o xampany): vi escumós que obté el gas carbònic en una segona fermentació produïda en repòs en una cava.
Imatge
Avatar de l’usuari
anny
:: núvia mil·lenària
:: núvia mil·lenària
 
Entrades: 1241
Membre des de: dt. feb. 20, 2007 2:28 pm

Torna a: El Bloc de GuiaNupcial

Qui està connectat

Usuaris navegant en aquest fòrum: No hi ha cap usuari registrat i 64 visitants