Al matí i a la nit, pocs minuts són necessaris per a la neteja del cutis. Aquest gest quotidià preveu els signes del pas del temps, il·lumina la cara i allunya l'ombra fosca dels punts negres.
Sense cap dubte la base d'una pell ben cuidada és la higiene. Cada dia, matí i nit, has de netejar la teva cara amb productes apropiats per al teu tipus de pell. Però sobretot amb constància, perquè és l'atenció continuada la que permet a la pell regenerar, prevenint la formació de petites arrugues.
L'oferta de productes per a desmaquillar la pell és molt àmplia i més del tipus de pell hauries de tenir en compte tres factors: el lloc on vius, el clima i la feina que fas.
- Si vius en una gran ciutat, notaràs a la tarda la pell més "bruta" que si vius al camp o a la muntanya, i hauràs de netejar-la amb més atenció i més freqüència. Recorda que a més de la pols, la teva pell s'embruta a causa de la pol·lució de les ciutats i serà interessant sotmetre't, periòdicament, a tractaments d'oxigenació en centres d'estètica i utilitzar productes oxigenants.
- Si vius en un lloc on el clima és predominantment sec hauràs de fer servir productes més rics i emol·lients i si vius al costat del mar, on la humitat és més alta.
- Si treballes en un ambient tancat i caldejat, amb llums de neó, s'ha de triar un producte netejador el més fluid o líquid possible.
Al costat d'aquests factors cal tenir en compte el pH de la pròpia epidermis (el pH és el grau d'acidesa fisiològica de la pell). El pH es pot determinar fàcilment amb un test del dermatòleg i, en general, ronda al voltant del 5.5. El nostre pH determinarà l'elecció d'un o altre producte encara que, per tònica general, és millor optar pels productes suaus i no agressius, ja siguin llets netejadores, tònics, gels o cremes, locions no sabonoses o locions desmaquillants.
Exfoliants, Peelings, Gommages
Aquests termes designen els productes utilitzats per a una neteja profunda de la pell. Serveixen per purificar, eliminant les cèl•lules mortes perquè s'oxigeni millor.
Alguns exfoliants i peelings contenen microgrànuls que arrosseguen les impureses. També hi ha peelings enzimàtics, sense grànuls, molt efectius sobretot per a pells sensibles. Un cop aplicats, convé retirar la resta del producte amb aigua, o amb un cotó o tovallola humitejada en aigua o tònic. Els gommages, en canvi, es retiren mitjançant fricció (com una goma d'esborrar, d'aquí el seu nom).
Has d’usar una o dues vegades per setmana segons la necessitat de la pell. Després de netejar la pell amb un d'aquests productes és molt important aplicar una crema hidratant o nutritiva. Abans de les exposicions al sol és aconsellable un peeling lleuger, que elimina les cèl•lules mortes de l'estrat corni (les més superficials de la pell). D'aquesta manera el bronzejat serà més lluminós i uniforme. El sol seca la pell i per això hem de netejar-la més sovint, per prevenir la formació de taques i pigmentacions.
Molt important, amb el peeling s'ha de ser molt prudent. Si és granulat no has de passar-te fregant, pots malmetre pell, com si utilitzes un peeling enzimàtic has d’eixugar perfectament la teva pell perquè no quedin restes de producte.
Mascaretes
Les màscares són una bona opció d'afegir a la rutina de cura facial. El seu objectiu és accelerar la solució de problemes estètics com la deshidratació, l'acne o la flacciditat. Són essencials per mantenir l'equilibri de la pell i mostren resultats visibles immediatament. Les més innovadores són les màscares adherents, elaborades amb teixits d'allò més sofisticat que s'adapten a la pell del rostre i contribueixen a que la pell "s'alimenti" dels principis actius que van alliberant. Són molt més còmodes que les que es presenten en gel o crema i, a diferència d'aquestes, res enutjoses en el moment de retirar-les.
El moment adequat per utilitzar la mascareta és després de la exfoliació de la cara. Cada màscara té un temps recomanat d'exposició, que oscil•la dels 10 als 20 minuts de mitjana. Si no tenim pressa, el millor és deixar-la actuar més temps, i si pot ser, relaxar-se durant el temps d'exposició. Hem de triar la màscara segons el resultat que volem obtenir. Les nutritives estan indicades per les pells més seques a les que proporcionen suavitat, flexibilitat i confort. Les hidratants mantenen el grau d'hidratació de l'epidermis proporcionant un aspecte sa a la pell. Les revitalitzants amb vitamina C restableixen la vitalitat perduda a les pells cansades i àtones. Les mascaretes calmants són especials per a pells sensibles i alterades. Les reafirmants, amb efecte lífting, allisen, reafirmen i hidraten el cutis fent-lo més flexible. Un efecte comú és que aporten frescor, estimulen la micro-circulació perifèrica i proporcionen una gran lluminositat a la pell.
Per als ulls
Són la part més delicada de la cara i per això han de ser tractats amb cosmètics específics. Per eliminar el maquillatge és millor que utilitzis desmaquillants suaus: mulla un tros de cotó i passa’l per sota de les celles, sobre les parpelles i en direcció a la templa, de forma molt delicada per no irritar la delicada pell del contorn dels ulls.
Alternativament podríeu fer servir els discs amarats amb loció desmaquillant, pràctics i còmodes, que respecten aquesta tan zona sensible.
En el cas d'utilitzar maquillatge waterproof, utilitza desmaquilladors d'ulls de base oliosa o bifàsics (aigua / oli), ja que els desmaquilladors normals no eliminen les restes d'aquest tipus de maquillatge resistent a l'aigua.
Al matí i a la nit
La llet netejadora i el tònic proporcionen una neteja acurada, mai agressiva, però s'han de fer servir correctament.
- Comença la neteja facial nocturna pels ulls, si és que te'ls has maquillat, tal com hem comentat anteriorment. Després ja pots passar a la cara. Per netejar la pell del cutis has de repartir una petita quantitat de llet desmaquillant sobre les puntes dels dits i fer massatges al rostre evitant el contorn d'ulls, que netejarem separadament. Aquest gest no s'ha de prolongar gaire ja que d'una altra manera podríem fer que les restes de maquillatge i brutícia penetrin en els porus.
- Seguidament es retira la llet amb un cotó, una esponja humitejada en aigua o amb tovalloletes específiques per a la neteja de la cara (no ens estem referint a tovalloletes desmaquillants, adequades puntualment durant un viatge, sinó tovalloletes de teixit que s'utilitzen xopes i escorregudes en aigua, com les esteticistes). Si vius en una zona on l'aigua és massa calcària o rica en clor, és millor que aclareixis la pell amb tònics netejadors, ja que ambdues substàncies són nocives per a la pell.
- Seguidament has d'aplicar el tònic calmant i suavitzant (sense alcohol): amara una mica de cotó i passa-ho per la cara delicadament durant no més d'un minut. També pots dipositar una petita quantitat a la mà, repartir i donar copets a la cara. És important assecar el tònic amb un mocador de paper, per evitar la deshidratació del rostre.
Un cop neta la pell, la cara ja està a punt per rebre una crema de tractament hidratant o nutritiva de dia o de nit.
Moltes esteticistes recomanen la neteja dual, utilitzant productes a l'aigua com les mousses i després les llets netejadores. Després es tonifica i es tracta la pell amb el producte adequat.
No oblidis esbandir l'esponja o la tovalloleta que has utilitzat per eliminar les restes de desmaquillant o producte netejador.
A cada pell el seu netejador
Pells sensibles: Per a la neteja d'aquest tipus de pells s'aconsellen les llets netejadores, cremes i locions suaus sense alcohol, a força d'hamamelis, rosa, calèndula, til•la i camamilla. Aquestes substàncies naturals proporcionen un alt poder calmant, antiinflamatori i suavitzant.
Pells grasses: són ideals els productes a base de cogombre, romaní i sàlvia: substàncies naturals i amb un alt poder astringent i dermoequilibrant, que normalitzen l'excés de greix. Són molt pràctics també els productes en forma d'escuma o mousse.
Pells seques: Els productes més indicats són els que contenen oli de jojoba, oli d'ametlles dolces, germen de blat i alvocat: substàncies riques en vitamines (sobretot en vitamina E). La textura més adequada és la netejadora en forma de crema o llet.
Per als que sempre tenen pressa...
L'aigua miscelar és un cosmètic que cada dia té més fans. Es tracta d'una solució aquosa on hi ha disperses unes molècules anomenades micel•les. Aquestes són capaços d'atreure com un imant i capturar el sèu i la brutícia de la pell i portar-les a l'interior per eliminar-les, respectant l'equilibri fisiològic de la pell i el seu film hidrolipídic protector, per la qual cosa pot ser utilitzat fins i tot per les persones de pell sensible. A més l'aigua miscelar té una acció calmant, descongestionant i hidratant.
Un dels avantatges és que no necessiten cap altre producte per netejar i / o desmaquillar cara i ulls, encara, hi ha aigües micel•lars expressament dissenyades per a ells, i tampoc necessita esbandida.
La seva utilització és molt senzilla: impregna un cotó o disc desmaquillant amb aigua micel•lar i passa’l suaument sobre l'ull per eliminar el maquillatge. Repeteix l'operació per l'altre. Amb els ulls nets ja pots impregnar altre cotó o disc per netejar suaument tot el rostre.
Font: ACPG / Bellesa Activa
[img]
http://www.guianupcial.com/bloc/imatges/bellez-piel.jpg[/img]