Autor: ISSIMA » dg. abr. 01, 2007 5:15 pm
Parlant de la mona he trobat per internet un lloc on s'explica qu eés la mona i una recepta...
MBR no se ben be quin tipus de recepta vols (em refereixo a quina de les varietats de mona t'interesa...) pero aqui n'hi ha una...
Aqui us ho deixo!
La mona de Pascua és una tradició que
simbolitza que la Quaresma i les seves abstinències s'han acabat.
Tradicionalment el padrí regalava la mona al seu fillol el Diumenge
de Pasqua o Pasqua Florida després de missa. El Dilluns de Pasqua
era tradició que es reunissin dues o tres famílies o un grup
d'amics i que anessin a menjar a algun indret la mona plegats,
en un àpat en el que no hi mancava el conill a la brasa, la paella
i, sobretot, el vi. La Pasqua Florida se celebra amb el cant
de les Caramelles. El grup de cantaires que es planta al peu
del balcó dels amics i d'altra gent del poble canta unes cançons.
La cistella, lligada al capdamunt d'una llarga vara i tota adornada
de cintes, arriba fins al balcó de l'homenatjat el qual, en correspondència,
hi deixa el seu donatiu. El Cant més antic de les Caramelles
ha estat els Goigs del Roser o de les Botifarres. En el seu origen,
el caramellaires recorrien els diversos masos anunciant la bona
nova de la Resurrecció de Crist. Era una clara referència a la
resurrecció de la naturalesa. A canvi de la notícia, se'ls obsequiava
amb ous, botifarres i menges greixoses, cosa que indicava que
la Quaresma s'havia acabat. Així, el simbolisme de l´ou de les
mones és el principi de la vida. Gairebé a tota Catalunya, és
tradicional que el padrí obsequiï el seu fillol, amb la mona,
en la que sempre hi ha l'ou. La tradició de la Mona de Pasqua
va aparellada amb la dels flequers-pastissers , els quals fan
autèntiques filigranes arquitectòniques amb la xocolata.
1.2
Mona de Pasqua
· Dificultat: mitjana
· Temps d'elaboració:
1 hora
Ingredients per a 6-8 persones:
Per al pa de pessic:
- 4 ous
- 150 g de sucre
- 150 g de farina
- 20 g de
farina d'ametlla
- 5 g de llevat
- 2 clares muntades
-
50 g de sucre
Per a la trufa de guarnició:
- 125 g de nata
líquida
- 30 g de sucre
- 250 g de xocolata de cobertura
negra
Per a la cobertura:
- 250 g de xocolata de cobertura
negra
- 125 g de mantega
Per farcir:
- 300 g de melmelada
de préssec
Preparació:
En primer lloc, i per fer el pa
de pessic, munteu els 4 ous i els 150 g de sucre, en un bol i
amb l'ajuda d'un batedor. A part, barregeu la farina i el llevat,
poseu-los en un colador, i deixeu-los caure de mica en mica sobre
la mescla d'ous i sucre, d'aquesta manera evitareu que es facin
grumolls. Barregeu-ho bé amb una espàtula i aneu-hi incorporant
la farina d'ametlla sense deixar de remenar. En un altre bol,
munteu les clares a punt de neu, i quan estiguin a mig muntar,
afegiu-hi 50 g de sucre. Tot seguit, barregeu les clares amb
la mescla de farina i ous, i ompliu un motlle prèviament untat
amb mantega i enfarinat. Coeu el pa de pessic al forn a 180 graus
i uns 40 o 45 minuts.
Passat aquest temps, deixeu-lo refredar
i desemmotlleu-lo. A continuació, desfeu la cobertura de xocolata
al bany Maria. Mentrestant, talleu el pa de pessic per la meitat
i farciu-lo amb la melmelada de préssec. Quan la cobertura de
xocolata estigui desfeta, poseu-hi la mantega i aneu-ho remenant
fins que es fongui. I un cop tingueu la cobertura a punt, feu-la
servir per cobrir el pa de pessic, que haureu de deixar refredar
una estona.
Per decorar la mona, podeu recórrer als ous de
Pasqua, que haureu de fixar sobre la superfície del pastís amb
trufa. Per fer la trufa, poseu 125 cl de nata líquida a bullir.
Quan bulli, afegiu-hi 30 g de sucre i 250 g de xocolata de cobertura
negra. Remeneu-ho i manteniu-ho al foc fins que la xocolata es
fongui. Un cop feta la trufa, deixeu-la refredar.
I finalment,
també podeu guarnir la mona amb els típics elements decoratius
que es fan servir en aquesta mena de pastissos: pollets, plomes...
Bueno això és tot lo que os volia explicar i espero que os
hagi agradat.